Gala događaj 5 Star Dinner je večera sa pet zvezdica i od pet sledova za tačno 100 gostiju koju će pripremati pet vrhunskih šefova. Večera ima humanitarni karakter, a celokupan prihod od ulaznica nanenjen je za humanitarne svrhe i biće upućen Svratištu za decu koje radi u okviru Centra za integraciju mladih u Beogradu. Ulaznice za 5 Star Dinner staju 20.000 dinara po osobi, a rezervacija se može obaviti preko emaila zdenka.kostic@vf.rs.

Ove godine, na ovoj jedinstvenoj fine dining večeri koja će se održati 26. septembra u restoranu The Square u hotelu Square Nine sa početkom u 19 časova predstaviće se David Šimunić (The Square), Jasmina Vukašinović (Jasmin a Maslina), Marko Đerić (Langouste), Nikola Nikolić (Pretop) i Krsto Radović (Mandarina Cake Shop). 

Važan deo večere su i vina koja će biti uparena sa kulinarskim draguljima nekih od naših najboljih šefova. Gosti će uživati u vinima kuća Zvonko Bogdan, Temet, Doja i Matijašević, uz jedno sjajno desertno vino iz Portugala.

David Šimunić inspiraciju za estetiku svojih tanjira duguje Mondrijaniju i Kandinskom. Iako voli da eksperimentiše, u svojim jelima nikada ne odustaje od tradicije. Na Five Star Dinner predstaviće se jelom Fish’n’Smoke (dimljena riba, sos od limunove trave, paškanat i šargarepa), koje će biti upareno sa odličnim penušavcem Eclater 2019 vinarije Zvonko Bogdan.

Jasmina Vukašinović, samouka šefica, osvojila je gastro publiku malenim restoranom smeštenim u jednom novosadskom stanu, i nedavno se preselila u lep, moderan i prostran restoran: Jasmin A Maslina danas je vrlo važan deo srpske gastro scene. Njeni tanjiri su perfektni, izgledaju živo i nadahnuto, a zaokružena i kompleksna jela zanatski su dovedena do savršenstva. Na događaju 26. decembra Jasmina će spremiti Ratatouille (terin od patlidžana, krema od tikvica, konfitirani paradajz, gel od paradajza, ulje bosiljka), uz izvrsno vino lozovičke kuće Temet – Beli kamen Morava 2020.

Marko Đerić, mladi šef kuhinje restorana Langouste, ima eklektičan, kosmopolitski maštovit pristup kuvanju koji ga je, uz savršenu tehniku i disciplinu u kuhinji, učinio šefom od koga očekujemo velike stvari. Na velikoj humanitarnoj večeri Đerić će poslužiti Prstohvat buše (raviole punjene raguom od ribića buše), koje će biti poslužene uz jedan od najboljih vina od prokupca, etiketom Breg Prokupac 2019 topličke vinarije Doja.

Nikola Nikolić, talentovan, šarmantan i kreativan šef koji sa partnerima i drugarima stoji iza gastro koncepta Pretop, zna sve o dobrom pečenju, hlebu i moči, ali i o mnogim drugim stvarima koje je naučio radom u nekim od najboljih restorana na svetu. Na 5 Star Dinner predstaviće se jelom Svinjarija (svinjski obrazi, sos od kiselog kupusa, ulje vlašca), praćeno vinom Merlot Tri doline 2020 šumadijske kuće Matijašević.

Krsto Radović, najbolji poslastičar u Srbiji, savršeno koketira sa visokom kuhinjom u poslastičarstvu. Njegove torte i kolači izgledaju poput pravih umetničkih dela. Slatkiš kojim će se predstaviti na 5 Star Dinner 2024 zove se Dark Velvet (mus od crne čokolade sa džemom od mandarine), a uz to će biti poslužen Taylor’s Tawny Port 10 Years Old.

Humanitarna 5 Star Dinner realizuje se uz podršku kompanije METRO, a ovaj jedinstveni gastronomski događaj nesebično su podržali i  Žuna svojim ručno pravljenim maslacem, Pretop Bakery zanatskih hlebom, Raw and Smoke, kao i  Koncept Agrar svojim uslugama i donacijom namirnica, 5 Senses vrhunskim Riedel čašama za vino, a Studio 54 – tanjirima i opremom. Za prelepe cvetne aranžmane i ove godine pobrinula se Danijela Radanov, za tehničke detalje kuća Inovations.

Svoj doprinos ove godine daje i virtuozni pijanista Nemanja Nikolić, kao i sjajni fotograf Branislav Nenin.